wtorek, 27 października 2015

Makaron z tuńczykiem - zdrowy obiad w 30 minut!

Odkąd zaczęłam pracować - szybkie obiady to podstawa! Jeszcze najlepiej takie, które są dobre do spożycia na drugi dzień :) Jednym z takich przepisów jest mój ulubiony makaron z tuńczykiem i pomidorami. Szybki, prosty i przede wszystkim pyszny! Pamiętam, że to był popisowy, pierwszy obiad mojego ówczesnego chłopaka, który przygotował nam na romantyczny obiad - postarał się wtedy, jedzenie smakowało, a mnie przy okazji przepis został w pamięci do dnia dzisiejszego :D

Składniki (dla 2 osób): puszka tuńczyka (w wodzie), puszka pomidorów (mogą być całe lub w kawałkach), 2 ząbki czosnku, przecier pomidorowy, 200/250 g makaronu razowego, przyprawy: sól, pieprz, suszona cebulka, oregano i bazylia, łyżka oleju lub masła 

1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w międzyczasie odsączamy tuńczyka z wody - najlepiej na sicie.

2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i podsmażamy na łyżce oleju. Do tego dodajemy pomidory i gotujemy, aż się ładnie rozlecą i powstanie papka. Następnie dodajemy tuńczyka i przyprawy. Dalej lekko podsmażamy.

3. Gdy makaron będzie gotowy dodajemy go do przygotowanego sosu i mieszamy. GOTOWE :)

Dla łasuchów na końcu można dodać odrobinę startego parmezanu :)

Całość zajęła mi niecałe 30 minut! Więc obiad można zrobić w każdej chwili, wystarczy tylko mieć w domu składniki :D

Do następnego,
Love, Sabcia ;***

2 komentarze: