czwartek, 23 kwietnia 2015

Ochota na obiad w stylu włoskim?


Piękna pogoda, słonko świeci, aż chce się żyć. W takie dni zawsze stawiam na szybki i delikatny obiad, najczęściej bez mięsa. Tym razem naszła mnie ochota na trochę włoskiego smaku i dlatego też zdecydowałam się na mój ulubiony makaron z brokułami i porem.

Składniki: makaron - 200 g, brokuł - 250 g, mały por, 1/2 kostki sera feta pół tłustego, pół kostki sera lazur, masło, śmietana 12%/18%.

1. Makaron i brokuł gotujemy al dente.

2. Por kroimy w kosteczkę i przesmażamy na patelni z łyżką masła.

3. Do pora dodajemy makaron, dwie łyżki śmietany 12% lub 18%, przyprawiamy oregano, pieprzem odrobiną soli. Mieszamy.

4. Ser feta kroimy w kostkę, a lazur trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie sery i brokuł przekładamy na patelnię i mieszamy razem z makaronem.

5. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.  Gdy już całość się lekko zarumieni, wyciągamy z piekarnika i GOTOWE ! ;)

Niestety to nie jest typowo FIT obiad, ze względu na dużą ilość sera i biały makaron. Ale to jest jedyna rzecz, której nie potrafię sobie odmówić! No.. oprócz słodzonej herbatki z cytrynką :D




2 komentarze:

  1. Oj mniam...moje podniebienie kocha takie smaki...:)

    OdpowiedzUsuń