wtorek, 12 kwietnia 2016

Naleśniczki cynamonowe na pyszne śniadanie!


Dzień dobry w ten wtorkowy poranek. Często zdarzają mi się dylematy co zjeść na śniadanie żeby było pożywnie, zdrowo i smacznie, oraz żeby jego przygotowanie nie zabierało nam mnóstwa czasu! Nie ma co.. jedną z najlepszych opcji są naleśniki pod różnymi postaciami. Niektóre w wersji fit, a inne z kolei w wersjach mniej fit :D
Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszne, aromatyczne naleśniczki z cynamonem. Ostatnio w mojej kuchni bardzo często się on pojawia - na całe szczęście, Wszystkim członkom rodziny smakuje! :D

Składniki: 2 jajka, 1 łyżka jogurtu naturalnego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki owsianej i 1 łyżka mąki ryżowej. Dla smakoszy słodkości można opcjonalnie dodać łyżkę cukru pudru. 

Jajka ubijamy na puszystą pianę, następnie dodajemy mleko i łyżkę jogurtu naturalnego dalej ubijając na małych obrotach. Gdy już wszystko będzie ładnie ubite dodajemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia z cynamonem. Masa musi być dość gęsta, ale lejąca. Tak przygotowane ciasto, smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu. Ja do smażenia 3 małych placków, daję praktycznie jedną, małą kropelkę oleju ryżowego.

Już gotowe naleśniczki można podawać na różny sposób. Ja preferuję z dżemem z owoców leśnych i białym twarożkiem! :)


Smacznego kochani i do następnego!
Love, Sabcia ;**

4 komentarze:

  1. W składnikach dwa razy wymieniony został cynamon. Czy to poprawnie? Bardzo go lubię, ale jak jest go za dużo to też nie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pomyłka :)
      Małe niedopatrzenie :)

      Zaraz poprawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis, wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki na śniadanie :) Twoje zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń