poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowe z serem ricotta - idealne na weekendow'y chill! :)


Dzień dobry kochani! Czy są tu fani gorzkiej czekolady tacy jak ja? Bo jeśli tak mam dla Was wspaniałą opcje na weekendow'y deser! Fakt, faktem weekend nam się już skończył, ale nic nie szkodzi zaplanować czegoś nowego na następny! :D Pomimo ćwiczeń i małej dietki, pozwalajmy sobie od czasu do czasu na coś słodkiego! Wspólne niedzielne pieczenie, to fajna opcja na spędzenie miło czasu - zawsze to lepsze niż siedzenie przed telewizorem! :D

Ser ricotta rozdrabniamy w misce widelcem. Dodajemy żółtka, skórę z pomarańczy, mielone migdały, aromaty oraz cynamon i wszystko razem dokładnie mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej i dodajemy do serowej masy, mieszamy aż wszystko się razem połączy.
Białka w osobnym naczyniu ubijamy na puszystą pianę. Po ubiciu dodajemy do czekoladowej masy, powoli mieszając. Konsystencja ciasta wychodzi dosyć gęsta - tym nie należy się przejmować :D Ciasto przekładamy na blaszkę o średnicy 24 cm, posmarowaną masłem i posypaną mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.

Po upieczeniu ciasto ma dosyć mokrą fakturę :) coś ala brownie :) Idealnie nadaje się do podania z lodami i bitą śmietaną!
Smacznego!

I do następnego,
Love, Sabcia :***

7 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę kusząco, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Musisz koniecznie spróbować :)

      Usuń
  2. Co moje oczy widzą napisane na tym ciachu? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Co moje oczy widzą napisane na tym ciachu? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz... Tomaszek chciał mieć jakiś udział w tym wypieku :D

      Usuń