sobota, 30 stycznia 2016

Omlet kokosowo-kakaowy z jagodami Goi


''Fanka kokosu'' mówcie mi :D Uwielbiam kokos pod każdą postacią. A kokosowe słodycze? Mmmm... pychotki! Pomysł na omlet kokosowo-kakaowy wpadł nagle i niespodziewanie. Przeglądając lodówkę o godzinie 21 w poszukiwaniu czegoś co można by jutro zrobić do pracy, aby mieć co przekąsić w międzyczasie, zauważyłam moje niedawno kupione jagody Goi. I myślę sobie... ohooo.. nadadzą się jako składnik do omlecika :)

Składniki ( dla 2 osób): 5 jajek rozmiar M, 2 łyżki mąki owsianej, 2 łyżki mąki ryżowej, 2 łyżeczki kakao, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki brązowego cukru,  pół łyżeczki proszku do pieczenia, garść jagód Goi, 2 łyżki jogurtu naturalnego. 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i jogurt i dalej ubijać na zmniejszonych obrotach. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dosypać mąkę,proszek do pieczenia i kakao. 
Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wrzucić jagody Goi, a całość posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 15-20 minut :) Omlet powinien być z wierzchu zarumieniony. Wyciągnąć z foremki i można się zajadać!

Smacznego! :) 

2 komentarze:

  1. Łączę się z Tobą, uwielbiam kokos! :)
    Cudowny i pyszny omlet :)

    OdpowiedzUsuń