środa, 27 stycznia 2016

Omlet bananowy na drugie śniadanie i podwieczorek


Omlet bananowy to pyszna, słodka opcja zarówno podczas diety jak i nie. Ja jako smakosz bananów, uwielbiam ten rodzaj przekąski! <3 Zwykle robię to na szybko do pracy, kiedy nie mam czasu wymyślać różnych posiłków na drugie śniadanie lub podwieczorek :)  

Składniki (na foremkę o średnicy 22 cm): 2 jajka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka cukru brązowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka mąki owsianej, łyżka mąki ryżowej, 1 banan. 

Pomoce kuchenne: mikser, foremka tortowa o średnicy 22 cm, papier do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i jogurt i dalej ubijać na zmniejszonych obrotach. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dosypać mąkę i proszek do pieczenia.
Banana pokroić w plasterki, gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wrzucić pokrojonego banana. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 15-20 minut :) Omlet powinien być z wierzchu zarumieniony. Wyciągnąć z foremki i można się zajadać!

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. danie wygląda smakowicie , na pewno spróbuję :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój narzeczony często robi takie omlety. Jestem ich fanką!

    OdpowiedzUsuń