piątek, 7 listopada 2014

Zapiekanka na cieście francuskim


Dzisiaj kolejny przepis z serii ''eksperymenty Sabci'' :D 


Składnikipaczka ciasta francuskiego, ser żółty (125g), ser lazur z niebieską pleśnią, czerwona cebulka, czarne oliwki, kukurydza z puszki, pieczarki ( 200g), szynka parmeńska 

1. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. 

2. Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach, ser lazur kroimy w kostkę a cebulę w paseczki. 

3. Ciasto francuskie rozwijamy, kładziemy na odpowiedniej blasze i smarujemy cienko przecierem pomidorowym. Na ciasto kładziemy pieczarki, kukurydzę, ser lazur i oliwki. Następnie posypujemy startym serkiem, dodajemy pokrojoną na cienkie paski szynkę parmeńską i cebulę.

4. Całość dajemy do nagrzanego piekarnika - na 20 - 30 minut w zależności od rodzaju ciasta francuskiego. 

Ps. Gotową zapiekankę podaję z sosem czosnkowym domowej roboty! (przepis pojawi się wkrótce :D) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz