sobota, 11 czerwca 2016

Sernik z truskawkami w wersji light! Perfekcyjny deser na popołudniowy chillout!


Składniki: chudy twaróg 900 g, 2 jajka rozmiar L, budyń śmietankowy, 500 g truskawek, 60 g masła, mąka pszenna, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier o aromacie migdałowym, cukier trzcinowy.

Jest 23:08 a ja szykuję dla Was niedzielny wpis :) To nic, że do 16 praca, a potem jeszcze parę innych obowiązków... energia rozpiera i trzeba to jakoś wykorzystać! :D
Jestem fanką sernika w każdej postaci. Na zimno, z rodzynkami czy żurawiną, na kruchym cieście czy też nie. Każda opcja mi odpowiada i w wolnych chwilach staram się coś upiec. Dziś przybywam do Was z sernikiem w wersji light z dodatkiem truskawek, na które właśnie rozpoczynamy sezon.

Ser miksujemy na puszystą masę. Dla ułatwienia najpierw możemy go dodatkowo zmielić. Jajka delikatnie ubijamy i dodajemy do sera razem z proszkiem budyniowym. Wszystko razem miksujemy, po czasie dodajemy cukier trzcinowy - ok 6 łyżek oraz cukier o aromacie migdałowym. Dalej miksujemy. Truskawki kroimy na drobne kawałki.
Z masła i mąki owsianej ugniatamy kruszonkę. Gotową masę serową wylewamy na blaszkę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na to układamy truskawki i następnie kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut! I gotowe!

Smacznego i do następnego!
Love, Sabcia :) ;**


1 komentarz: